Ontmoet de eigenaren van Hind Cooking
Na hun huis in Syrië te hebben moeten ontvluchten vanwege de oorlog in 2016, vonden Hind, haar partner Mahmoud en hun vier kinderen een nieuw thuis in Nederland. De belangrijkste reden om hier een nieuw leven te beginnen was om hun kinderen een veilige plek te bieden om op te groeien en een goede opleiding te krijgen. Hind: "Het was moeilijk om ons huis achter te laten en helemaal opnieuw te moeten beginnen, maar we houden van het leven dat we hier opbouwen voor onze kinderen. Ze moeten zien en leren dat je nooit moet opgeven."
Hoe is Hind Cooking begonnen?
"We zijn met ons bedrijf begonnen direct na het afronden van de integratiecursus in 2018. We wilden echt een nieuw leven beginnen hier, en niet stilzitten. Het idee kwam voort uit het idee dat eten en klanten bedienen een geweldige manier zou zijn om mensen te laten zien wie we zijn en waar we vandaan komen. Voedsel is een internationale taal. Hind Cooking is een beetje anders dan andere plaatsen rond de Zuidas, maar we proberen allerlei mensen, bedrijven en lokale bewoners erbij te betrekken. Iedereen is welkom."
Wat is jullie kenmerkende kookstijl?
"We komen uit Latakia, aan de kust, waar de meeste gerechten draaien om groenten en vegetarisch of veganistisch zijn. De kwaliteit van het eten is erg belangrijk voor ons, omdat het ons en onze cultuur vertegenwoordigt. We koken als thuiskoks. We doen alles zelf: het koken, schoonmaken en organiseren, want het is essentieel om aandacht te besteden aan de details. Onze kwaliteit hangt ervan af."
Hind had al een locatie in de Jordaan, wat bracht jullie naar de Zuidas?
"Onze locatie in de Jordaan is alleen afhaal. Wij waren het eerste Syrische paar dat catering deed in het Rijksmuseum, bijvoorbeeld. Ons bedrijf explodeerde daarna, en het was niet meer mogelijk om alles in onze kleine keuken te bereiden. Met hulp van vrienden en de vorige exploitant van De Nieuwe Poort konden we openen in de Zuidas. We hadden al ervaring met catering voor bedrijven en bedrijfslunches, dus dit was voornamelijk om ons restaurant uit te breiden."
Jullie gebruiken jullie restaurant ook als een manier om iets terug te geven. Kun je beschrijven hoe jullie dat doen?
"De meeste van onze medewerkers verblijven nog steeds in asielzoekerscentra en we proberen hen te helpen hun proces op te starten om hier verblijfsvergunning te krijgen. Op deze manier kunnen we de gemeente Amsterdam helpen door mensen uit Syrië te helpen hier een nieuw leven te beginnen en niet alleen thuis te zitten. We willen zorgen voor nieuwkomers die ondersteuning nodig hebben. En de gemeente heeft ons veel geholpen, dus dit is ook onze manier om iets terug te geven."
Wat maakt de Midden-Oosterse keuken zo bijzonder?
"Onze keuken is kenmerkend voor niet alleen Syrië, maar ook Libanon en Israël. Daarom wordt het Midden-Oosters genoemd. We gebruiken veel verse ingrediënten. We hebben kleurrijke salades, zoals bloemkool en aubergine of halloumi en falafel. Al ons eten is huisgemaakt, van de sauzen tot de hummus tot de falafel."
Tekst: Céline Boute & Sophia Etmans
Fotografie: Roxanne Wilm