Vierde weekend zonder A10 Zuid en stations Zuid en RAI

Date : 31/05/2019

Voor het vierde achtereenvolgende weekend wordt er gewerkt aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Vanaf vrijdagavond 22 uur is er geen verkeer vanaf knooppunt Badhoevedorp richting Amsterdam.

Vrijdagavond kunt u de laatste trein nog halen, maar daarna kunt u het hele weekend niet meer via de stations RAI en Zuid reizen. Er wordt verder gewerkt aan de fundering voor een extra onderdoorgang onder station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage.

Tegenvallers
Alle weekendwerkzaamheden tot nu toe staan in het teken van voorbereidingen voor het inschuiven van het dek van de nieuwe onderdoorgang voor station Amsterdam Zuid. Hoewel er enorm veel werk is verricht, zijn er ook tegenvallers. Dat maakt dat het geplande werk niet volledig gereed is gekomen. Hierdoor is nu duidelijk dat de fundering voor zowel het dek van de toekomstige Brittenpassage als de Vivaldifiets- en voetgangerstunnel niet op tijd af komen voor het inschuiven tijdens het Pinksterweekend.

Het vierde weekend
Dit vierde weekend wordt vooral benut om verder te gaan met de funderingswerkzaamheden. Er worden opnieuw funderingspalen de grond ingedraaid. De gedraaide palen krijgen wapening en worden gevuld met beton om ze extra sterkte te geven om straks het nieuwe dakdeel te kunnen dragen. Voor het zo ver is, is het nog nodig dat bouwcombinatie ZuidPlus de grond rond de palen deels afgraaft, de palen verkort en funderingsblokken aanbrengt van 12 meter lang en 8 meter breed. Op deze zogenoemde landhoofden rust het nieuwe dakdeel. Ook gebruikt ZuidPlus de afsluiting van de A10 Zuid dit weekend om in de bermen en taluds stobben van de eerder gekapte bomen uit de grond te verwijderen.

Het laatste weekend
Het Pinksterweekend is het laatste van vijf weekenden waarvoor al lange tijd geleden afsluitingen van het spoor en de snelweg zijn aangevraagd. Buitendienststellingen voor het spoor moeten lang van te voren worden aangevraagd. ProRail moet immers de dienstregeling aanpassen. En NS moet de inzet van materieel en personeel in roosters verwerken. Dat is een grote klus voor de planners bij ProRail en NS, omdat op het spoornet alles met elkaar samenhangt – zeker op het zo druk bereden spoor door Zuidas. Dezelfde complexiteit geldt voor de wegen in en rond Amsterdam. Het inschuiven van het dakdeel van de Brittenpassage kan dus niet zomaar een weekje later plaatsvinden. In overleg met ProRail, NS en Rijkswaterstaat kijken we naar een moment wanneer dat wel kan. Zodra daarover meer bekend is, informeren we u uiteraard.

Check voor vertrek
Voor iedereen die komend weekend de weg op moet, check voor vertrek uw route. De afsluiting van de A4 en A10 Zuid vanaf knooppunt Badhoevedorp zal leiden tot een langere reistijd maar ook de vele evenementen in de omgeving van Amsterdam zorgen voor extra drukte. Zo verwacht de Arena zaterdag en zondag 65.000 bezoekers voor de Toppers, zijn er optredens van de Eagles en Zsa Zsa Sul in de Ziggo Dome en AFAS Live en is er zaterdag een festival in het Amsterdamse Bos.