Vier sterren BREEAM-NL certificaat voor CMS-kantoor aan de Zuidas

Date : 28/11/2018

Internationaal advocatenkantoor CMS heeft voor haar kantoor in de ‘South Tower’, onderdeel van het gebouw ‘The New Atrium’ aan de Zuidas, het 4-sterren BREEAM Excellent Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat verkregen. Het certificaat is een van de belangrijkste duurzaamheidskeurmerken voor gebouwen in Nederland.

 

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Het certificaat wordt uitgegeven door de Dutch Green Building Council.

 

Willem Hoorneman, managing partner bij CMS Nederland, over het behalen van het vier sterren BREEAM-NL certificaat: “CMS heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit heeft onze voortdurende aandacht in al onze bedrijfsprocessen. Wij willen op een verantwoorde wijze omgaan met energie en milieu waarbij wij ons realiseren dat iedere verandering begint in de eigen persoonlijke en zakelijke kring. Wij vinden het dan ook van belang om op ons kantoor aan de Zuidas balans te creëren tussen duurzame en economische belangen. Ik ben daarom zeer trots op het behalen van deze belangrijke mijlpaal.”

 

Ingenieuze klimaatgevel

Tijdens de ontwerp- en bouwfase van het pand is extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Het pand is vervaardigd uit duurzame bouwmaterialen, beschikt over zonnepanelen op het dak en de buitenzijde bestaat uit een ingenieuze klimaatgevel. Door deze gevel wordt in de zomer de warme lucht tussen de binnenste en buitenste ‘huid’ van het gebouw geventileerd. Dit zorgt ervoor dat de binnenruimte niet opwarmt. In de winter wordt de ventilatie afgesloten waardoor de stilstaande warme lucht het gebouw juist verwarmt. Daarnaast is het gebouw voorzien van een Warmte- en Koude Installatie (WKO) die zorgt voor zuinig thermisch comfort. Ook is er energiezuinige ledverlichting en zijn er diverse waterbesparingen zoals spaarstanden op de toiletten en watersloten op de waterinstallaties.

 

Transparantie

De binnenzijde bestaat uit ruimtes die meestal door glas met elkaar verbonden of gescheiden zijn. Door het gebruik van veel glas en zorgvuldig geselecteerde bouwmaterialen is de kantoorruimte zo gerealiseerd dat optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijk daglicht. De transparantie die daarmee gepaard gaat, draagt bij aan het gevoel van openheid en onderlinge verbinding.

 

Naast het feit dat het kantoor nabij het NS-station Amsterdam-Zuid is gelegen, kent CMS ook een vervoersplan waarvan onder meer zogeheten ‘poolfietsen’ deel uit maken. Deze fietsen kunnen door iedereen binnen CMS worden gebruikt voor korte en snelle werkverplaatsingen.