Tweede weekend afsluiting A10 Zuid en spoor

Date : 17/05/2019

Vanaf vrijdagavond 17 mei om 22.00 uur tot maandagochtend 20 mei om 05.00 uur is de buitenring van de A10 Zuid afgesloten. Op zaterdag en zondag is er ook geen treinverkeer mogelijk op de stations Amsterdam Zuid en RAI.

Er wordt vijf weekenden achter elkaar gewerkt aan station Amsterdam Zuid. Dit is het tweede weekend. Als onderdeel van het project Zuidasdok wordt er een extra passage onder station Amsterdam Zuid gebouwd: de Brittenpassage. Het eerste deel van het dak van deze tunnel wordt in de nacht van 8 op 9 juni (het Pinksterweekend) op zijn plaats geschoven. Tot dit moment wordt er aan de weg en het spoor gewerkt om het inschuiven mogelijk te maken.

Wat gebeurt er dit weekend?

Vrijdag
Net als vorige week wordt er rond 21.00 uur begonnen met het afzetten van de A10 en de A4. Verkeer uit de richting Den Haag wordt bij knooppunt Badhoevedorp omgeleid via de A5 en de A9. Als er geen auto’s meer rijden en ook de laatste trein is gepasseerd, wordt er razendsnel gestart met de werkzaamheden. De sporen worden weggehaald, evenals de noodperrons die vorig weekend zijn geplaatst.

Zaterdag
Vanaf zaterdagochtend bevindt zich een gat in het spoor van zo’n honderd meter lengte. Een hydraulische hamer, bijgenaamd ‘de specht’, sloopt delen van de tramtunnel, die sinds maart 2019 buiten gebruik is en op de plek ligt waar de Brittenpassage moet komen. Ook worden er meer funderingspalen de grond in gedraaid, die het reusachtige betonnen dakdeel moeten dragen. Daar zijn de bouwers ‘s avonds en de rest van het weekend mee bezig. Daarna gaan we de gesloopte delen van de oude tramtunnel opgevuld met zand.

Verderop, tussen de stations Amsterdam Zuid en RAI in, wordt er gewerkt aan een voetgangers- en fietserstunnel (en tevens ecopassage) die in de toekomst de Antonio Vivaldistraat gaat verbinden met het Beatrixpark. Ook daar bestaat het grootste deel van het werk uit funderingspalen de grond in draaien. Op zaterdagochtend komt er een kraan die tunnelelementen gaat lossen op het bouwterrein. Deze zijn bedoeld voor de Minervapassage, de hoofdingang van station Amsterdam Zuid. De kraan wordt vanaf 16:00 uur alweer afgebroken.

Zondag
De zondag staat in het teken van herstellen. Het materieel dat is gebruikt voor het indraaien van de funderingspalen wordt weggehaald. Er er wordt begonnen met het terugbrengen van zand, sporen en perrons.

Maandag
De nacht van zondag op maandag wordt gebruikt om te testen of alles het weer doet. De hekken worden verwijderd en volgens planning wordt het spoor vrijgegeven voor aanvang van de dienstregeling. De A10 Zuid gaat om 05.00 uur weer open.

Meer informatie over alle werkzaamheden t.a.v. Zuidasdok vindt u op Zuidas.nl.