Tentoonstelling Amstelpark: Reading by Osmosis – Nature interprets man

Date : 25/02/2019

De dichotomie tussen cultuur en natuur staat steeds meer onder druk. Als “cultuur” en “natuur” niet langer een tegenstelling zijn, wat is dan nog de reden om niet-menselijke entiteiten niet als kunstenaar te beschouwen?

De tentoonstelling Reading by Osmosis is een onderzoeksproject van kunstenaar en curator Semâ Bekirović. Reading by Osmosis laat uitsluitend kunstwerken zien die gemaakt zijn door niet menselijke kunstenaars, zoals dieren, de wind, bomen en andere entiteiten en processen. De nadruk ligt op kunstwerken die geïnspireerd zijn door het menselijke domein: kunstwerken die door de mens gemaakte objecten als materiaal en gereedschap gebruiken. Zo zien we bijvoorbeeld een nest van kleerhangers, gemaakt door een eigenwijze Japanse kraai; een uit de zee opgeviste antieke fles, bedekt met zeepokken, maar ook een door de modder vervormd mariabeeldje, dat werd gevonden na een aardbeving op Haïti.

Semâ, die in haar eigen werk vaak samenwerkt met natuurlijke fenomenen, neemt in deze tentoonstelling bewust afstand van haar gebruikelijke rol van kunstenaar of auteur. Als curator geeft ze slechts context aan de werken, en opent zodoende een discussie over auteurschap. Het is duidelijk dat de natuur zich maar weinig van ons aantrekt, ze staat altijd klaar om onze vertrouwde wereld op zijn kop te zetten. Verschillende natuurlijke processen gebruiken hiervoor specifieke methodes en technieken. Reading by Osmosis is een onderzoek naar de esthetiek die hieruit voortkomt; een esthetiek die ons opvallend genoeg vaak aan hedendaagse kunst doet denken. Het wordt duidelijk dat wij niet alleen de natuur interpreteren, maar de natuur op haar beurt zelf ook ons interpreteert.

Semâ Bekirović is een Nederlandse kunstenaar en curator. Haar solotentoonstellingen vonden andere andere plaats bij Galerie Stigter van Doesburg (2015, Amsterdam); Hayward Gallery project space (2010, London); De Appel Arts Centre (2004, Amsterdam). Ook nam ze deel aan groepstentoonstellingen bij Nest (2018, Den Haag); Bunkier (2017, Krakow); Pyeong Chang Biennale (2017, Zuid-Korea); Museum 104 (2014, Parijs)