Snelfietsroute Zuidas-Schiphol stap dichterbij?

Date : 26/04/2019

Vorig jaar lanceerde BAM Infra een plan om de fietsinfrastructuur rondom Schiphol te versterken. Tussen Hoofddorp en Zuidas kan een snelfietsroute worden aangelegd waarmee dagelijks 5.000 minder autobewegingen zouden plaatsvinden.

Het ging toen om een zogeheten unsollicited proposal, dat aansloot op de ideeën van het net aangetreden linkse college van Amsterdam. BAM had zich op voorhand verzekerd van medewerking van Schiphol, e-bike fabrikant Gazelle en de ingenieurs van HaskoningDHV. Hoewel het sindsdien stil bleef is er volgens de woordvoerder van BAM Infra achter de schermen afgelopen jaar veel gebeurd, meldt Cobouw deze week. Hij verwacht dat er volgende maand meer bekend kan worden gemaakt.

Fietsprofessor
En er is nog een ontwikkeling op dit gebied. BAM Infra Nederland en de Universiteit van Amsterdam starten namelijk de leerstoel Urban Mobility Futures. Marco te Brömmelstroet is hiervoor aangesteld als hoogleraar. Deze planoloog doet al jaren onderzoek naar stedelijke mobiliteit aan de UvA. Een grote plek in zijn werk is ingeruimd voor onderzoek naar fietsmobiliteit, waardoor hij bekendstaat als ‘fietsprofessor’ – tevens zijn alias op Twitter.

In Te Brömmelstroets visie hoe de fiets kan bijdragen aan leefbare steden vindt hij BAM Infra aan zijn zijde; BAM Infra sponsort deze gloednieuwe leerstoel. Zo kan Te Brömmelstroet zijn onderzoek verder uitbouwen. BAM is van plan ook onderzoeksvragen neer te leggen bij de vakgroep en sluit volgens een woordvoerder niet uit in de toekomst stageplekken aan te bieden of afstudeerders te begeleiden, aldus Cobouw.

Kosten en baten
De leerstoel Urban Mobility Futures start volgens BAM Infra direct met onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van snelfietsroutes, de veerkracht van (innovaties in) het mobiliteitssysteem en de rol van deelmobiliteit in nieuwe hoogstedelijke ontwikkeling. De samenwerking met de universiteit zorgt voor een directe, wederkerige relatie tussen onderzoek en concrete realisatie, aldus BAM Infra.

Lees hier het volledige artikel van Cobouw.

Lees hier het volledige artikel van BAM Infra.