Wonen in Zuidas: Sociale woningbouw en middenhuur
Afgelopen 15 november vond weer een interessante en verhelderende editie plaats van ons Wonen in Zuidas platform. Deze keer waren we te gast rondom de maquette in het Amsterdam Zuidas informatiecentrum, waar we werden meegenomen door onze voorzitter Michiel de Bruine in het onderwerp van deze middag: sociale woningbouw en middenhuur.
Allereerst was Kirsten Plattje, Planoloog bij de Gemeenten Amsterdam, aan het woord. Zij lichtte de plannen van Zuidas toe, van de oplevering van het WTC in 1985 tot de Visie van 2016. Momenteel is Zuidas bezig met het herijken van deze visie, waar woningbouw ook een centrale rol speelt gezien er er uiteindelijk ruim 10.000 woningen in Zuidas zullen staan. De Woonagenda 2025 en het stedelijke uitgangspunt voor de woningbouwprogrammering zijn hierin (nu nog) leidend: 40% gereguleerde huur, 40% middelduur (huur en koop) en 20% dure huur en koop. Zie voor meer informatie over alle verschillende bouwprojecten: https://zuidas.nl/wonen-in-zuidas/
Vervolgens nam Rik Harmsen, gebiedsontwikkelaar bij Lieven de Key, ons mee in de projecten Crossover en Stepstone. Beide projecten zullen gezamenlijk goed zijn voor 336 nieuwe sociale huurwoningen. Met de oplevering van Crossover medio 2023 zullen er 120 sociale huurwoningen beschikbaar komen: 60 voor startende studenten en 60 voor statushouders. Naast deze 120 sociale huurwoningen komen er in het gebouw tien koopappartementen. Daarnaast zullen er in Stepstone 216 appartementen beschikbaar komen voor starters tot 28 jaar. De oplevering van Stepstone moet plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2024.
Onze derde spreker was Astrid Schlüter, COO bij Vesteda. Astrid vertelde enthousiast over de transformatie van het Vesteda hoofdkantoor aan De Boelelaan, op de benedenverdieping van één van hun eigen appartementencomplexen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Vesteda: zo is hun hoofdkantoor volledig verduurzaamd en lopen deze duurzaamheidsinspanningen ook door in hun appartementen.
Ten slotte sprak Peter Heuvelink, Directeur bij AM. Aan de hand van cijfers met betrekking tot huishoudens samenstelling, woningvoorraad en gemiddeld inkomen per inwoner werd duidelijk hoe wonen in Zuidas staat in verhouding tot wonen in de rest van Nederland, MRA, Amsterdam en Buitenveldert. Zo zijn er gemiddeld genomen meer alleenstaanden en minder gezinnen, is er relatief veel particuliere huur tegenover minder koop en sociale huur en ligt het gemiddelde inkomen per inwoner een stuk hoger dan in de rest van Nederland. Interessante cijfers waarop wordt ingespeeld vanuit verschillende hoeken: vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en beleidsmakers.
Heb je een interessant onderwerp en/of wil je bij het volgende Wonen in Zuidas overleg aanwezig zijn en sta je nog niet op onze mailinglijst? Neem dan contact op met Rinske Berg, secretaris van het Wonen in Zuidas platform, via rinske.berg@hellozuidas.com