Strategische visie voor het Olympisch Stadion: verbeteren van mobiliteit en duurzaamheid voor betere toegang

Carla de Groot, directeur, en Gregor Hogetoorn, verantwoordelijk voor evenementen, delen hun ervaringen over hoe mobiliteit invloed heeft op de bereikbaarheid van het Olympisch Stadion en haar evenementen. Carla werkt er sinds 2000 en haar eerste grote evenement was de heropening van het stadion, terwijl Gregor inmiddels alweer bijna 10 jaar werkzaam is. Samen hebben zij de ontwikkeling van de Zuidas en andere omliggende gebieden van dichtbij meegemaakt en ervaren zij hoe deze veranderingen de bereikbaarheid en organisatie van evenementen hebben beïnvloed.

“Rondom grotere publieksevenementen proberen we het gebied rondom het stadion zoveel mogelijk autoluw te houden. We sturen bezoekers aan om met het OV te komen, omdat het Olympisch Stadion goed bereikbaar is per OV en het bovendien ook een duurzame overweging is ”. – Carla de Groot. 

Historie van Mobiliteit
In de jaren twintig van de vorige eeuw, tijdens de Olympische Spelen van 1928, begon de mobiliteit in Amsterdam snel te veranderen door de opkomst van de auto. Het stadion was destijds omringd door weilanden, maar de drukte nam toe. Om de toestroom van auto's tijdens de Olympische Spelen te reguleren, werden parkeerplaatsen aangelegd en nieuwe verkeersborden geïntroduceerd, waaronder de internationaal bekende witte "P" voor parkeerplaatsen. Vanuit Amsterdam begon het parkeerbord aan een internationale opmars en vanaf 1929 werd het als officieel verkeersbord wereldwijd ingevoerd.

Bereikbaarheid Olympisch Stadion
Het Olympisch Stadion heeft een breed scala aan evenementen, van grote publieksevenementen zoals de Amsterdam Marathon tot maatschappelijke evenementen, film- en fotoshoots, en bedrijfsdagen. Het stadion streeft ernaar toegankelijk te zijn voor iedereen en houdt hier rekening mee in haar programmering. In de reguliere situatie is het Olympisch Stadion goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Onder het Olympisch Stadion bevindt zich een parkeergarage die plaats biedt aan 850 auto’s waarvan zo’n 200 plekken gereserveerd zijn voor de P&R. Deze parkeergarage wordt niet enkel gebruikt door bezoekers van de reguliere evenementen maar ook door de ruim 25 kantoren die gevestigd zijn in het Olympisch Stadion en omgeving en bezoekers van het gebied en/of Amsterdam.

Evenementen en mobiliteit
Tijdens incidentele situaties, zoals publieksevenementen met zo’n 30.000 bezoekers, wordt het Olympisch Stadion steeds moeilijker bereikbaar per auto. Daarom wordt geprobeerd het gebied zo veel mogelijk autoluw te houden. Waar het stadion vroeger omringd werd door weilanden, wordt het nu omarmd door de stad Amsterdam, wat extra uitdagingen met zich meebrengt. Maar van uitdagingen houden we hier, aldus Gregor. Het doel is om de toestroom van de verschillende verkeersstromen naar het stadion zo goed als mogelijk te verspreiden en te sturen zodat het gebied goed bereikbaar blijft en hier zo min mogelijk hinder van ondervindt. We streven ernaar om iedereen tevreden te houden, vooral op het gebied van mobiliteit voor onze bezoekers, maar ook in alle andere aspecten van het organiseren van een groot publieksevenement.

Toekomst
Carla de Groot en Gregor Hogetoorn nemen regelmatig deel aan de bijeenkomsten van de Taskforce Bereikbaarheid Zuidas of bijeenkomsten over mobiliteit in het gebied. Sinds de heropening van het Olympisch Stadion in 2000 is er veel veranderd in de omgeving van het stadion. Met de ontwikkeling van Verdi bevindt het stadion zich opnieuw in een transformatie. Deze veranderingen beïnvloeden de organisatie en faciliteiten van evenementen. Bij deze ontwikkelingen moeten Gemeente, bewoners & gebruikers van het gebied en het Olympisch Stadion nauw met elkaar samenwerken om het gebied bereikbaar en toegankelijk te houden. Vooruitkijkend naar de toekomst onderzoekt het stadion hoe het kan bijdragen aan het opladen van voertuigen die voor de productie van evenementen naar het Olympisch Stadion komen.

Het Olympisch Stadion blijft een belangrijk onderdeel van Amsterdam en de Zuidas, met een rijke geschiedenis. Het stadion richt zich op het verbeteren van mobiliteit en duurzaamheid om toegankelijk te blijven en voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen.