Homo Ludens & echte verbinding
Homo Ludens, de spelende mens. Dat is waar Lammert Kamphuis, Filosoof van The School of Life, de workshop mee begon tijdens de Hello Zuidas Membermeeting van 25 maart jongstleden. Tijdens deze Membermeeting zochten wij actief verbinding met elkaar. Want echte verbinding is iets wat ontbreekt, tijdens deze coronacrisis.
Tevredenheid, bevlogenheid en betrokkenheid. Drie essentiële onderdelen van werkplezier en actieve bijdragers aan ons levensgeluk. Want, plezier in ons werk maakt het leven lichter. En zeker in een tijd waarin werk en privé dichter bij elkaar zijn komen te staan, is het belangrijk om “fun” als onderdeel te zien van ons werk. Lammert vroeg ons hoe dicht we nog bij onze Homo Ludens staan. Spelen we nog? Gebruiken wij spelelementen in ons werk? En humor? Een snelle peiling onder de deelnemers gaf een duidelijk antwoord: nee. De meeste mensen niet, althans. Een enkeling gaf aan dat er wel degelijk spelelementen in het werk te vinden zijn. Een spel is volgens hen niets anders dan een systeem, een regelset, waarin je met zijn allen laveert. En zo zou je het leven kunnen zien als een soort spel, met het werk als een onderdeel daarvan. Niet om het niet serieus te nemen, integendeel zelfs.
Het element “Spel” krijgt vaak de connotatie dat het gaat om iets wat niet serieus te nemen is, iets wat “gewoon voor de leuk” is. Lammert liet ons echter inzien dat niets minder waar is: spel is een van de onmisbare onderdelen van levensgeluk. Al is het maar een grapje op de werkvloer of een digitale pubquiz met collega’s. Je leert een persoon beter kennen in een uur spelen, dan in een jaar praten. Dus, terug naar onze Homo Ludens.
Communicatie is een van de moeilijkste dingen ter wereld. Daarom was het tweede onderdeel van deze Membermeeting, Non-violent communication. De kunst van het agressieloze gesprek bij lastige onderwerpen. Hoe maak je een moeilijk onderwerp bespreekbaar, zonder elkaar tegen de haren in te strijken, al dan niet onbewust? Hoe zorg je dat jouw boodschap aankomt, zonder beschuldigend of haatdragend te zijn? De uitspraak “je bedoelt het niet slecht, het komt alleen wat rottig je strot uit” is hierop van toepassing. Lammert leerde ons dat waarnemen van feiten, weergeven van eigen gevoelens, delen van behoeftes en het doen van een verzoek de kernonderdelen zijn van een waardevol en eerlijk gesprek. Het beheersen van deze kunst blijkt echter moeilijker dan je van tevoren zou denken, lieten de break-out rooms zien. Maar desalniettemin iets om goed over na te blijven denken.
Het derde en laatste onderdeel van de meeting ging over Diogenes en zijn “autarkie”. De kunst om dicht bij jezelf te blijven. Want hoe blijf je dicht bij jezelf, terwijl je tóch de verbinding zoekt met anderen? De theorie is makkelijker dan de praktijk. De kern is echter, wanneer je oprecht en jezelf blijft, zal men je uiteindelijk beter accepteren en serieuzer nemen dan wanneer jij je constant aanpast aan anderen. Aanpassen betekent niet een betere verbinding. Blijf staan voor je mening, blijf de verbinding zoeken maar bovenal: blijf jezelf. Een belangrijke levensles.
Voor ons was deze meeting ook een eerste oefening op weg naar een HR Platform. Juist nu bijna iedereen vanuit huis werkt willen wij de verbinding levend houden met Zuidas. Dat doen wij graag door het magazine en een mooie Zuidas-in-a-Box thuis te bezorgen, maar straks als de maatregelen zijn versoepeld willen we daarin een stap verder gaan. Met de hulp van leidinggevenden en HR professionals willen we al het goede dat Zuidas te bieden heeft op bijvoorbeeld sport, kunst, muziek, groen, debat, maar ook retail en eten & drinken bij de medewerkers van het gebied brengen.
Bent u eindverantwoordelijk voor uw personeel of heeft u een HR-professional in dienst die u daarin bijstaat, dan komen we graag met u of uw collega in contact via servicepoint@hellozuidas.com.
Tijdens deze Membermeeting hebben onze members kunnen proeven van ‘korte-keten producten’ uit de Zuidas-in-a-Box. Wilt u met onze hulp een stap zetten bij het verduurzamen van de cateringlogistiek van uw bedrijfsrestaurant of keuken? Ook dat vernemen we graag via servicepoint@hellozuidas.com.
Auteur van dit artikel: Trevor Holtkamp, Community Manager Hello Zuidas