Lichtkunstwerk vergezelt fietsers onder Beethovenstraat

Date : 12/03/2019

Sinds begin maart 2019 is de fietstunnel onder de Beethovenstraat opgesierd met een fraai lichtkunstwerk. Het bezorgt fietsers een prettige en verrassende ‘begeleiding’ onder het autoverkeer door, pal langs de bouwplaats van het WTC.

Voorheen waren er twee tunneltjes, maar die zijn als gevolg van het werk aan de uitbreiding van het WTC met elkaar verbonden. Tegelijkertijd zijn ze volledig overkapt en daardoor meer afgesloten. Een ideale plek voor een lichtkunstwerk, dacht lighting designer Stephanie de Boer-Hansen van Lies Hansen Light & Design. Zij ontwierp het, Amsterdam Zuidas en WTC maakten het mogelijk.

Meefietsen

Het lichtkunstwerk blijkt de soms nogal nukkige Amsterdamse fietser tot vrolijkheid te stemmen. De gehaaste die ‘s morgens de trein moet halen, op tijd op werk of school moet zijn of een kind bij de crèche moet afleveren; maar ook de vermoeide aan het eind van de dag of de nachtbraker die naar huis kachelt van een uit de hand gelopen feestje. Ze krijgen allemaal gezelschap van een kunstwerk dat een stukje ‘meefietst’. In deze tunnel ben je nooit alleen, maar altijd even samen met het licht.

Uitbreiding WTC

Voorlopig houdt het lichtkunstwerk u gezelschap. Pas als de uitbreiding van het WTC is gerealiseerd, verandert de situatie. Dat is volgens planning in 2021.