Got a minute?

Date : 17/08/2018

De Noord/Zuidlijn is gaan rijden en wat is dat een feest! De super snelle verbinding naar het centrum van Amsterdam en naar Amsterdam Noord is een enorme aanwinst voor Zuidas. Tijdens het jaarlijkse Zuidas Culinair Zomerfeest vroegen we een aantal betrokken naar de impact van de Noord/Zuidlijn.

Olivier Otten, Directeur Hello Zuidas

“Met de komst van de Noord/Zuidlijn krijgt Zuidas er in een klap heel veel buren bij. Vanaf CS is het nog maar 9 minuten naar Zuidas. Zo lang doe ik er nu op de fiets over om bij de VU te komen vanaf Station Zuid. Werk je op het Rokin kan je met gemak dezelfde avond borrelen in een kroeg op de Zuidas, uiteten op de Ferdinand Bolstraat en gaan clubben op de Nes. Bewoners van Zuidas krijgen het met de Noord/Zuidlijn nog druk met het ontvangen van hun oude buren uit de stad. Ik verwacht een run op huren en kopen van een appartement in Zuidas.”

Julie van Traa, Belangenbehartiging VEBAN (Vereniging van bedrijven in Amsterdam)

“In zeven minuten ben je van de Dam op het Buikslotermeerplein. Amsterdam-Noord wordt met de opening van metrostations Noord en Noorderpark tegen het centrum aangeplakt. Dit biedt zoveel kansen voor ondernemend Noord! Zeker als in de toekomst ook halte Sixhaven opengaat, pal naast de ADAM-toren. Op vrijdagmiddag vanuit de Zuidas snel een biertje pakken bij Tolhuistuin, dat wordt de toekomst. De stad wordt kleiner en Noord zal een ware Metromorfose ondergaan, zoals auteur Bas Kok schrijft.”

Pauline Buurma-Haitsma, Vereniging Rokin

“De Noord-Zuidlijn gebruik ik regelmatig vanaf Station Zuid, waar ik vlakbij woon, richting Station Rokin. Mijn kantoor zit aan het Rokin, daardoor heb ik bouw van de metrolijn jarenlang met interesse gevolgd. Naast een manier om op je werk te komen, kan je de lijn ook gebruiken om de stad te verkennen. Om te beginnen ga ik vaker lunchen op de Zuidas en rondkijken in landelijk Noord. Ik verwacht dat anderen net zo makkelijk naar bijvoorbeeld het Rokin komen om te zien hoe mooi het daar is geworden. De Noord-Zuidlijn zorgt voor een nieuwe dynamiek in de stad die tot verrassingen zal leiden.”

David van Traa, directeur Zuidas (gemeente)

“De NZ-lijn zorgt letterlijk en figuurlijk voor een betere verbinding van Zuidas met de rest van de stad en zorgt ervoor dat Zuidas nog meer onderdeel wordt van Amsterdam. Zuidas ontwikkelt zich in snel tempo tot een wijk waar niet alleen gewerkt maar nadrukkelijk ook gewoond en geleefd wordt. Voor de huidige en toekomstige bewoners is de nieuwe metrolijn dus een prettige ontwikkeling. Ook ondernemers en bedrijven in Zuidas gaan profiteren van de NZ-lijn. Een van de sterkste troeven van Zuidas is de uitstekende bereikbaarheid: dichtbij Schiphol, pal aan de snelweg en uitstekende ov-verbindingen. De NZ-lijn versterkt dit alles.”