Dreamteams Vrije Universiteit

Date : 12/03/2019

Of het nou het verbreken is van een wereldrecord of iemand de vrijheid van het fietsen geven, de Dreamteams van de Vrije Universiteit houden zich ermee bezig. Binnen de Dreamteams krijgen studenten de kans om hun kennis in de praktijk te brengen en zich verder te ontwikkelen als professional. Ondernemend vermogen, innoveren en samenwerking tussen verschillende studies staan centraal.

Op dit moment zijn er drie Dreamteams actief binnen de VU: PULSE Racing, het Human Power Team en WASUB. In hun eigen bewegingslab bereiden ze hun atleten voor op de geplande races, passen ze innovatieve technieken toe en zorgen ze voor de ideale afstemming met het gebruikte ‘voertuig’.

PULSE Racing zet zich in om mensen met een dwarslaesie weer te laten fietsen met eigen beenspieren, door middel van functionele elektrostimulatie (FES). Zij zijn in volle voorbereiding op de Cybathlon. De Cybathlon is een internationaal toernooi waarin mensen met een lichamelijke beperking het tegen elkaar opnemen om dagelijkse taken uit te voeren met behulp van geavanceerde technische systemen. PULSE Racing zal strijden binnen het onderdeel FES-Cycling.

Het Human Power Team doet ieder jaar mee tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Nevada, Amerika, om het wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken. Op dit moment staat dit record op 121,8 km/u! Het Human Power Team bestaat uit studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Technische Universiteit Delft. Door de nauwe samenwerking binnen dit multidisciplinaire team wordt zowel het technische als het menselijke aspect van de prestatie volledig uitgediept. In Delft ligt de focus vooral op promotie, acquisitie en het produceren van de fiets. De studenten uit Amsterdam zijn voornamelijk bezig met het klaarstomen van de atleten voor de race.

Net als het Human Power Team is WASUB een multidisciplinair dreamteam van de VU Amsterdam en TU Delft, bestaande uit een 25 studenten, dat strijdt voor een nieuw snelheidsrecord. Samen ontwerpen, bouwen en racen wij met een menselijk aangedreven onderzeeër. Het snelheidsrecord staat momenteel op 7.43 knopen, meer dan 2x zo snel als de snelste Olympische zwemmer! Dit record moet verbroken gaan worden eind juni, tijdens de race in Washington D.C.

Als studententeams zijn zij altijd op zoek naar nieuwe inzichten, uitdagingen en samenwerkingen. Ziet u gelijke belangen en/of wilt u een van de projecten steunen, weerhoudt u zich dan niet om contact met hen te zoeken.