Bedrijvencampagne ‘Go Cycling’ van start: vaker fietsen om burnout te voorkomen

Date : 08/10/2018

Op de Amsterdamse Zuidas gaat vandaag een nieuwe campagne van start genaamd ‘Go Cycling’, die vaker fietsen, een goede mentale gezondheid en zakelijk succes met elkaar verbindt. De campagne valt samen met WHO World Mental Health Day, woensdag 10 oktober. In het circulaire paviljoen van ABN AMRO, Circl, organiseren Zuidas, Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas en BYCS een voor iedereen toegankelijke ontbijtsessie. Diverse stakeholders ondersteunen de actie met een handtekening op de ‘pledgewall’ omdat een burnout, bijvoorbeeld, niet alleen vreselijk ingrijpend is voor de persoon die het treft en de mensen daar omheen, maar omdat het ook al gauw in de papieren kan lopen voor een werkgever, en het zeker in het MKB grote effecten kan hebben op de bedrijfsvoering.

In deze tijd, waarin technologie een steeds grotere rol speelt, heeft 1 op de 4(!) mensen last van mentale gezondheidsproblemen en ervaren veel mensen dagelijks stress en angst. Go Cycling is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de uitgebreide mentale gezondheidsvoordelen van fietsen en wil het voor meer mensen gemakkelijker maken de fiets dagelijks in te zetten om gezond en fit te blijven. Zo pleit Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU in Amsterdam én bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, al jaren voor meer bewegen om de hersenen gezond te houden.

Negen van de tien mensen die in Nederland werken, geven aan moeite te hebben om aan de psychologische eisen van het werk te voldoen. Een aantal toonaangevende onderzoeken heeft aangetoond dat fietsen stress en angst vermindert, burn-out voorkomt en depressies helpt bestrijden. Op dit moment neemt 41% van de werknemers in  Nederland wel eens ziekteverlof, dat verzuim is fors hoger dan het Europese gemiddelde. Van fietsen naar het werk is bewezen dat het het ziekteverzuim vermindert en langdurig verlof voorkomt. Medewerkers die fietsen blijken meer betrokken, effectiever en energieker te zijn.

Go Cycling wordt gelanceerd met een website – www.go-cycling.org – die werknemers eenvoudige tips biedt om vaker te fietsen. De website biedt informatie over regelingen voor fietsers, lokale routes om te ontspannen en opties voor het kopen, leasen of delen van fietsen en e-bikes. De site biedt ook advies aan werkgevers over hoe ze het gemakkelijker kunnen maken om een ​​fietscultuur op hun werkplek te bevorderen. Bedrijven kunnen bovendien een subsidie krijgen voor een aantal activiteiten die het fietsen vergemakkelijkt, zoals het bouwen van fietsparkeervoorzieningen en douchefaciliteiten.

De campagne is een samenwerking tussen Zuidas, Hello Zuidas en BYCS.

Maud de Vries, mede-oprichter van BYCS: “Fietsen is voor veel Nederlanders heel gewoon en ongemerkt heeft het een heel grote impact op mensen en steden. Die enorme voordelen, in tijden waarin we ook de nadelige effecten van technologie op ons leven ervaren en te maken hebben met het besef dat we de CO2-uitstoot echt heel snel omlaag moeten brengen, ontdekken we niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland steeds vaker de mogelijkheden van de fiets voor het creëren van fijnere plekken en gezondere mensen. Je bent al heel goed bezig voor jezelf en je omgeving als je 2 a 3 keer per week naar je werk fietst en dat besef willen we mensen uit de hele wereld graag bijbrengen. De Zuidas straalt ambitie uit en is, als herkenbaar zakendistrict, hét voorbeeld voor veel andere steden in de wereld. Als we hier de mentale gezondheid door vaker fietsen kunnen verbeteren, is dat een geweldige bron van inspiratie voor mensen op andere plekken. We hopen van harte dat veel mensen en vooral ook werkgevers zich aansluiten.”

Een van de sprekers tijdens de SHIFT-ontbijtsessie is Ione Avila-Palencia van het Institute for Global Health uit Barcelona. In het recente rapport van het Instituut wordt geconcludeerd dat mensen die in steden fietsen een betere algemene gezondheid ervaren, net als een betere mentale gezondheid, meer vitaliteit, minder stress en lager gevoel van eenzaamheid.

Christiaan Huijg, Managing Director van World Trade Center Amsterdam, ondersteunt Go Cycling: “Regelmatig fietsen tussen huis en werk heeft talloze voordelen. Ik doe dit al vele jaren en kan echt zeggen dat ik me fysiek en mentaal fitter voel dan ooit! Bijkomend voordeel is het positieve effect van fietsen op de CO2-reductie en de ecologische voetafdruk. Deze redenen alleen al zouden genoeg moeten zijn om het gewoon te proberen.”

Door de week heen reist een grote ‘pledgewall’ door de Zuidas. Iedereen wordt aangemoedigd om de belofte vaker te fietsen voor een betere mentale gezondheid te ondertekenen.

Voor meer informatie over Go Cycling, ga naar www.go-cycling.org.